Blog

Een winetasting voor een avond met de meiden

Hoe dol we ook zijn op ons drukke (gezins)leven, af en toe is het tijd voor uzelf. Kies een datum, laat uw man weten dat hij de kinderen die avond op bed moet leggen, dof u op en ga een avond ontspannen met uw vriendinnen. Borrelen met een glas wijn terwijl jullie uitgebreid bijkletsen is al ontzettend fijn, maar u maakt de avond nog leuker door een wijnproeverij te organiseren. Drinken jullie altijd graag witte wijn samen? Kies dan voor een proeverij van witte wijn.

Al jaren is wijn van de druif Sauvignon Blanc favoriet, als men zin heeft in fris wit. Maar de ene Sauvignon Blanc, is de andere niet. Zet eens drie Sauvignon Blancs uit verschillende landen naast elkaar en proef de overeenkomsten, en de verschillen.

Sauvignon Blanc: Frankrijk

Tja, Frankrijk en Sauvignon Blanc zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het land wordt zelfs de bakermat van de Sauvignon Blanc genoemd en dat komt door de vele wijnen van hoge kwaliteit die er gemaakt worden. Zo klinken de namen Sancerre en Pouilly-Fumé u vast niet onbekend in de oren. Sancerre wijnen zijn uniek door de kalkrijke bodem met veel vuursteen waarop de druiven groeien. Dat geeft de wijnen een bijzondere elegante, frisse en strakke smaak, met citrus, groene kruiden en een explosie van limoen, ananas, kruisbes en appel. Een afdronk met pittige zuren en wat ziltigs.

Sauvignon Blanc: Nieuw-Zeeland

De wijnmakers van Nieuw-Zeeland, ver weg van de klassieke wijnlanden, weten ook wel raad met de witte wijn-druif Sauvignon Blanc. In zeer korte tijd (er wordt pas ongeveer dertig jaar wijn verbouwd) heeft het land zich op de ‘wereld wijnkaart’ weten te zetten en dat is met grote dank aan de Sauvignon Blancs, die vooral in de wijnsteek Marlborough gemaakt worden. De wijnen hebben een aantal fantastisch herkenbare kenmerken: een levendige, fruitige geur en een sappige, licht exotische smaak met fijne frisse zuren. Strakdroog met fruit als pompelmoes, passievrucht en een mooie lange afdronk.

Sauvignon Blanc: Spanje

De Sauvignon Blanc is volop vertegenwoordigd in Franse en Nieuw-Zeelandse wijngaarden, maar ook in Spanje wagen wijnmakers zich aan het verbouwen van deze druif. Natuurlijk in de hoop ook een verfrissende witte wijn met zuiver karakter te creëren, de kenmerken waar de Sauvignon Blanc zo om bekend staat. En dat lukt hen goed! De Spaanse wijn van deze druif is door het warmere Spaanse klimaat vaak wel wat minder strak en lager in zuren, maar juist fruitiger, exotischer en sappiger

Geef een antwoord