Blog

Hoe houd jij je tuin vrij van ziektes en plagen? 

Voor iedereen met een grote liefde voor een groen gazon en een vol, bloeiend bloemenperk zijn ziektes en plagen in de tuin een nachtmerrie. Zelfs de mensen met groene vingers weten zich soms geen raad met insecten, muizen, mos, onkruid, schimmels en slakken. Je wilt ze het liefst zo snel mogelijk uit je tuin weren maar je wilt daarnaast ook niet de flora en fauna aantasten door chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Een goed alternatief is natuurlijke bestrijding maar voor welk soort bestrijdingsmiddelen kan je dan het beste kiezen? In dit blog zetten we ze graag voor je op een rijtje.

Huis, tuin- en keukenmiddeltjes

Een niet onbekend en veel gebruikte oplossing tegen ziektes en plagen in de tuin zijn huis, tuin- en keukenmiddeltjes. Simpele kruiden zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Basilicum is onder andere een populaire soort maar ook lavendel, citroenmelisse, kervel en knoflook doen zeker niet onder. Deze kruiden hebben een sterke geur en deze sterke geur houden ongewenste gasten op afstand. Je kan ervoor kiezen om basilicum of lavendel in je tuin te planten maar je kan er ook voor kiezen om iedere keer weer wat nieuwe kruiden neer te leggen. Op deze manier kan je zelf de hoeveelheid bepalen en eventueel ook meer of minder neerleggen naar behoeften.

Ander ongedierte

Een andere simpele oplossing kan zijn het gebruik van ander ongedierte. Dit heeft een beetje hetzelfde effect als vuur met vuur bestrijden. Ook ongedierte hoort thuis in de voedselkringloop en er zijn die ook weer ongedierte die bijvoorbeeld dol zijn om engerlingen of bladluis. Zo kunnen aaltjes tegen engerlingen worden gebruikt en lieveheersbeestjes tegen bladluizen. Wanneer je aaltjes en lieveheersbeestjes in zet zullen ze als een soort van bodyguard je tuin beschermen. Ze zijn dol op de engerlingen en bladluizen dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze zich aan je bloemen en planten te goed doen. Bladluizen en engerlingen bestrijden gaat op deze manier dus ontzettend makkelijk. Ook kun je proberen of je vogels kan lokken door middel van verschillende voederplekken in je tuin te maken. Dit trekt vogels zijn en sommige vogels zijn bijvoorbeeld weer dol op slakken. Vogels zijn ook dol op wormen en engerlingen maar maken daarvoor helaas wel je gazon kapot dus mocht je last hebben van deze ongewenste gasten, dan kan je de vogels beter weren.

Diervriendelijke verdrijvers of vallen

Heb je last van grotere dieren zoals mollen of muizen? Dan kan je ook gebruik maken van diervriendelijke verdrijvers of vallen. Zo zijn mollen bijvoorbeeld geen fan van licht en kan je mollen uit je tuin weren door een mollenverdrijver in te zetten. Bij muizen kan je gebruik maken van een diervriendelijke muizenval. Dit is een hokje waar de muis in wordt opgesloten. Je kan ze op deze manier ergens anders weer vrij laten.

Geef een reactie