Blog

De 3 beste opbergtips voor lp-hoezen

Tegenwoordig kun je via een streamingsdienst als Spotify binnen enkele minuten elk nummer afspelen. Maar muziekliefhebbers kiezen nog vaak voor lp en lp hoezen. Als je de platen uit de lp-hoezen haalt dan is dat iets tastbaars. De platenspeler aanzetten is toch wat sfeervoller dan ‘hey google, zet de muziek aan.’ Ook onder de jongeren is lp draaien weer populairder aan het worden. Als je gaat beginnen aan het opbouwen van je collectie, of je bent van plan de collectie verder uit te breiden moet je met een aantal dingen rekening houden. Je wilt natuurlijk niet dat je lp’s beschadigd raken. Daarom hebben wij de 3 beste opbergtips voor lp-hoezen voor je op een rijtje gezet.

Verticaal bewaren

Voor de echte beginners even een tip: bewaar je lp-hoezen altijd verticaal. Zo kunnen ze niet kromtrekken. Als je de lp’s gaat opstapelen en je laat ze voor een langere tijd ergens liggen kan dit ervoor zorgen dat de platen krom trekken. Het kan zo erg worden dat je de platen niet eens meer kunt afspelen, dat zou zonde zijn. Je kunt ze dus het beste verticaal in een krat bewaren. Heb je heel veel lp-hoezen? Dan kun je ze het beste in een platenkast bewaren.

Papieren draagtas

Als je van plan bent om de lp-collectie mee te nemen, naar bijvoorbeeld een vriend of familie die ook gek is op lp draaien, kun je dat doen in papieren draagtassen. De platen zijn licht en zitten vaak in een papieren hoes. Vroeger werden ze ook vaak in een papieren draagtas vervoerd. Als je een fan bent van vinyl en regelmatig wat platen wilt vervoeren om bijvoorbeeld platen uit te wisselen met vrienden dan kan een papieren draagtas niet missen uit je collectie.   

Gebruik extra bescherming

De meeste lp-hoezen zijn van papier. Maar om de vinylplaat op de langetermijnzo mooi mogelijk te houden kun je de plaat het beste in een plastic hoes bewaren. Zo schuurt de plaat niet langs het papier en krijg je minder snel krasjes. Krasjes op lp’s zijn niet alleen minder mooi, ze kunnen er ook voor zorgen dat je een deel van het album niet meer kunt afspelen.
Als je ook wil dat de papieren hoes is beschermd dan bestaan hier ook plastic hoezen voor. Zo beschadigd de hoes niet tijdens het bladeren door je platen of het in en uit de kast zetten. Zo blijft je plaat het mooist en bij een zeldzame plaat ook het meeste geld waard.

Geef een antwoord