Blog

4 x Gegrilde groenten in de zomer

De zomer is in aantocht. Heerlijke bbq’s en gezellige tuinfeesten liggen in het verschiet. Ga jij straks aan de slag in de keuken om de lekkerste side dishes en salades te bereiden? Dan zit je hier goed. Vandaag gaan we aan de slag met gegrilde groenten. Vier keer heerlijke combinaties, voor dat geslaagde zomergevoel! 

Gegrilde paprika’s

Gegrilde paprika’s in een salade zijn dé ultieme zomergroenten bij uitstek. Ze geven je gerecht een zoete noot. In combinatie met een mozarellabol of feta heb je in een-twee-drie een overheerlijke salade op tafel getoverd. Rooster een handjevol zaden zonder olie in een kleine braadpan als finishing touch. Gezond, fris én watertandend lekker! 

Gegrilde aubergines

Gegrilde aubergines doen het prima in een Babaganoush. Maar ook in zijn geheel kan je er een salade gelukkig mee maken. Een frisse yoghurtdressing met een klein beetje citroen doet de rest. Gegrilde aubergines maak je makkelijk in de oven, maar ook in een grillpan krijg je ze precies goed. Zorg er wel voor dat je ze niet te dik snijdt en ze even tussen keukenpapier legt om het vocht op te nemen. 

Gegrilde tomaten

Gegrilde tomaten zijn natuurlijk de vegi-klassiekers die je niet mag missen bij een zomerse maaltijd. Ga voor kleine trostomaatjes, die zijn het zoetst. Je kan ze grillen in de oven of zoals de aubergines een grillpan gebruiken. Wat rozemarijn en wat tijm zorgen voor die echte mediterraanse smaken die je met elke hap meenemen naar het Zuiderse Frankrijk. Ook in een pastasalade mogen tomaten niet ontbreken. De ordinaire tomaat durft al wel eens teleurstellen. Tomaten van eigen kweek zijn altijd beter, maar als je zelf geen groentetuintje hebt ga je in de winkel liefst voor biologische tomaten. Je proeft écht het verschil. Of een andere tip: koop tomaten in een trosje die goed ruiken en laat ze nog even in een warme kamer op smaak komen. Ze zijn 10 x beter dan de waterachtige, ijskoude tomaten uit de ijskast. Voor wat extra kleur kan je voor een tomatenmix gaan van donkerrood tot diep geel en zelfs groen! Op zich een gek zicht, want de groene kleur doet vermoeden dat die niet rijp is, maar niets is minder waar! 

Gegrilde courgettes

We zouden ze haast vergeten, de gegrilde courgettes! Een prima groente om te combineren met zowel tomaten, paprika’s als aubergines. Maar ook gegrild met wat feta en pijnboompitten in de oven zijn ze overheerlijk. Vind je in de winkel, of misschien wel in je moestuin ook de bloemen van de courgette? Dan kan je deze prachtige gele bloem niet grillen, maar frituren. Het resultaat is zowel fijn om te zien als om te eten. Smakelijk!

Geef een antwoord