Blog

Een blik op Amerika’s culinaire kwaliteiten 

Amerika, het land waar dromen uitkomen. Over Amerika wordt er veel gezegd en geschreven en de ene crazy hype na de andere lijkt uit de States te komen. Maar, naast trendy TikTok-challenges, overconsumptie en politieke escapades, zijn er ook een aantal vaste culinaire waarden die Amerika gewoonweg geweldig maken. Dewelke? Dat ontdek je hier, in deze blog. 

Burgertime

Amerika is net zoals z’n porties: huge. Typisch Amerikaanse culinaire gewoontes die zullen verschillen van streek tot streek. Maar vraag de gemiddelde Europeaan aan welk eten hij denkt als je Amerika zegt. Dan weet iedereen dat fastfood het antwoord zal zijn. Veel vet en veel suiker. Een dikke sappige hamburger met ‘XXL French Fries’ een quarter pounder, mét bacon, extra veel kaas en zo min mogelijk salade of tomaat, een dikke kwak saus erop en het plaatje is compleet. En om te drinken? Een grote frisdrank (in een formaat dat we in Europa niet eens kennen) mét ijsblokjes. De Amerikaanse diners waar de burgers, de steaks en de ‘American pancakes’ al vanaf ‘s ochtends over de toonbank vliegen, is een typische associatie die we met Amerika maken. Is er niet meer aan Amerika dan dat? Zeker wel! 

Noord-Amerika en al zijn invloeden

De Noord-Amerikaanse keuken kent allerlei invloeden. Neem nu New York waar je veel uit de Joodse keuken kan terugvinden of je in Chinese en Italiaanse wijken heerlijke typische gerechten kan proeven. Veel gerechten die de Amerikanen zich eigen hebben gemaakt, zijn oorspronkelijk terug te vinden in andere delen van de wereld. Door de grote migratiestromen in de negentiende eeuw naar het beloofde land ontstonden er heel wat culturele wijken die de tradities uit de keuken van hun thuisland meenamen. Door de jaren heen krijgen die typische gerechten een Amerikaanse twist en waaien die hypes dan weer over naar Europa: denk aan ramen noodles of poké bowls, Amerikaanse pizzaketens en de typische hamburgertenten. Wil je zelf eens een Amerikaans etentje organiseren? Dan is de keuze echt enorm, want zonder dat we erbij stilstaan zijn vele gerechten die bij ons ook al helemaal ingeburgerd zijn (no pun intended), eigenlijk van Amerikaanse origine. Want ook spare ribs – uitstekend te combineren met een Californische Shiraz – en Mac&Cheese vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten. Ga dus maar Californische wijn kopen! 

Down South

Hoe meer we naar het zuiden gaan hoe kruidiger het eten wordt. Denk aan smaakvolle, pittige Mexicaanse gerechten zoals fajita’s en taco’s. Heerlijk met een Argentijnse rode wijn of een lekkere Caipirinha cocktail. Wat is jouw favoriete gerecht van het Amerikaanse continent?

Geef een antwoord